Zaalhockey

Tijdens de winterstop wordt er vanaf de 8-tallen, 2e jaars E-categorie zaalhockey gespeeld.

Er zijn wat verschillen tussen zaal- en veldhockey:

1. De zaalhockeyteams zijn kleiner dan de veldteams, er staan maar 6 spelers in het veld, zowel bij de junioren als bij de senioren (seizoen 2015-2016).
  2. Het veld is veel kleiner en er zijn geen zijlijnen maar balken die gebruikt kunnen worden om de bal naar voren te spelen. Een bal is slechts uit als hij over de balk heen gaat of over de achterlijn gaat.
  3. De bal mag alleen hoog als het een schot op doel betreft
  4. Er is geen lange corner: als er een bal over de achterlijn gaat, ook al gebeurt dit via een speler van het verdedigende team, is het gewoon een uitslag voor de verdedigende partij. Maar als de bal expres door een speler van het verdedigende team over de achterlijn gespeeld wordt, krijgt de aanvallende ploeg een strafcorner.
  5. Een zaalhockeywedstrijd duurt 30 minuten, zonder rust.
  6. Een standaardkeeper mag maximaal tweemaal gewisseld worden voor een vliegende keeper.

Documenten over zaalhockey, zie onderstaande links:

Rijdiensten en zaaldiensten bij zaalhockey

Het zaalhockeyseizoen vindt plaats in een kort tijdbestek: van begin december tot de voorjaarsvakantie. Tijdens de zaalcompetitie spelen de teams 1 of 2 dagen in een zaal in Woerden 4 of 5 dagen in een zaal elders in de regio Midden-Nederland. Zowel in Woerden als in een uit-zaal kunnen de Woerden-teams zowel thuis- als uitwedstrijden spelen. Op één speeldag speelt een team twee wedstrijden van 30 minuten.

Dat betekent dat er veel rijdiensten zijn, zeker in vergelijking met de veldcompetitie. En dus dat iedereen ervaart (en zo is het ook) dat die vaker/vaak aan de beurt is. Er zijn dan geen bardiensten, wel zaaldiensten (alleen voor de wedstrijden die in de Woerdense accommodaties worden gespeeld).