Arbitrage Maart
12

Historisch dieptepunt: 71% zakt voor het spelregelexamen

Nieuws afbeelding

Op donderdagavond 7 maart 2019 werd de herkansing van het spelregelexamen van november 2018 afgenomen. Bij de eerste ronde in november 2018 slaagde 38 van de 84 kandidaten (45%) en dat slechte resultaat was aanleiding voor deze herkansing. Voorgaande jaren slaagde gemiddeld tussen de 85% en 95%! Het resultaat van de herkansing was nog bedroevender: slechts 13 van de 44 (29%) deelnemers wisten te slagen voor het spelregelexamen. Daarnaast zijn er 17 kandidaten zonder kennisgeving niet op komen dagen.


Een zorgelijke ontwikkeling, want dit bewijst dat spelregelkennis bij onze jeugd op een ongekend laag peil staat. En zonder deugdelijke spelregelkennis is het lastiger winnen. Bijzonder is dat het commentaar op scheidsrechters juist toeneemt. Deze trend (ongefundeerd commentaar) is uiteraard zeer onwenselijk.


Belang van het spelregelexamen
MHC Woerden heeft in haar beleid opgenomen dat jeugdspelers die in de B-leeftijdscategorie spelen, verplicht moeten deelnemen aan het spelregelexamen. Dit is een richtlijn van de KNHB en het spelregelexamen is een officieel examen, dat wordt afgenomen door de KNHB.


De belangrijkste redenen voor deze beleidsregel zijn:
- het borgen van goede spelregelkennis bij alle spelers, en
- zorgen dat er voldoende scheidsrechters zijn om alle wedstrijden van passende arbitrage te voorzien.


Bovendien is het voor jezelf, en daarmee dus ook voor je team, een voordeel als je handig gebruik kan maken van de spelregels. Het is naast je technische hockeyvaardigheden eigenlijk minstens zo belangrijk om de spelregels te kennen en toe te passen.

Sanctie
Binnen ons beleid is een sanctie opgenomen voor degenen die niet slagen en aantoonbaar onvoldoende voorbereiding hebben gedaan (dat is een voortgangsscore van minder dan 75% in de online-leeromgeving). Het uitgangspunt is dat het niet acceptabel is dat spelers de spelregels onvoldoende kennen. De sanctie is schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. De betreffende 43 spelers en hun coaches worden hierover de komende week persoonlijk per e-mail ge├»nformeerd. 

 


Geslaagden!
Natuurlijk moeten we de geslaagden niet vergeten. Zij hebben een mooie prestatie geleverd en we feliciteren hen hier van harte met het slagen voor het spelregelexamen. Als blijk van waardering hebben zij een opvallend groen scheidrechterfluitje gekregen en over een aantal weken ontvangen zij natuurlijk hun clubscheidsrechterskaart (als bewijs van slagen).

Onder begeleiding van onze ervaren scheidsrechters zullen zij nog dit seizoen hun eerste wedstrijd gaan fluiten. Hoewel dit best spannend kan zijn, zorgt de begeleiding ervoor dat je je spelregelkennis op een goede manier in de praktijk kan toepassen. En daar heb je zelf als speler ook voordeel van! 


Aandacht voor spelregelkennis

Vanuit Wedstrijdzaken zullen we de komende maanden aandacht blijven vragen voor spelregelkennis en dagen iedereen uit kritisch te kijken naar de eigen spelregelkennis. Er zijn volop mogelijkheden om de eigen kennis te vergroten. Een daarvan is kijken naar wedstrijden die door ervaren scheidsrechters worden begeleid. Bovendien een mooie gelegenheid om onze selectieteams aan het werk te zien!


Meer informatie?
Wil je meer informatie over het beleid, het spelregelexamen of hierover in gesprek gaan? Stuur dan een mailtje naar [email protected]