Aan het woord Januari
12

Aan het woord…….Celesta van Eck en Jacomijn Schulpen

Nieuws afbeelding

De zaalcompetitie loopt volop. Alle teams trainen in een van de zalen in Woerden en omstreken en spelen hun wedstrijden. Dat dit niet vanzelf gaat, moge duidelijk zijn. De organisatie begint zelfs al maanden van tevoren. Een goed moment dus om eens achter de schermen te kijken. Nicole Poissonnier, Kees Enneking, Celesta van Eck en Jacomijn Schulpen vormen samen de zaalcommissie.  Aan het woord zijn Celesta en Jacomijn.

 

Welke rol hebben jullie  binnen MHCW?

Celesta: naast de zaalcommissie, ben ik verantwoordelijk voor het trainingsschema op het veld, het Holleboomtoernooi, de maatschappelijke  stagiairs en de gewone stages bij de club.

 

Jacomijn: ik maak naast de zaalcommissie, deel uit van de technische commissie voor alle meisjeslijnen. Dat doen we met z’n vieren en mijn primaire verantwoordelijkheid is de D-lijn. Op de achtergrond help ik met het veldtrainingsschema. En ik ben met veel plezier teammanager van de MB2.  Ooit begon ik bij de club met het geven en organiseren van de woensdagmiddag trainingen.

 

Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van de zaalcompetitie?

Terwijl we in de zomer het veldtrainingsschema rondmaken, starten we ook al met de voorbereidingen voor de zaal. We geven aan de gemeente onze planning door en vragen zaalcapaciteit en gewenste uren aan. Dan is het afwachten op de terugkoppeling welke uren we krijgen en in welke zaal. Er wordt gebruik gemaakt van zes locaties om te trainen: sportzaal Bulwijk, gymzaal de Essenlaan, sporthal Thijs van der Pols, sporthal Snellerpoort, sporthal De Kroon in Harmelen en sporthal Jupiter/de Noort Syde in Oudewater.

 

Vervolgens is het wachten op de hockeybond wanneer de wedstrijden zijn en welk team wanneer moet spelen. Daarna kan alles pas gepland worden omdat we ook willen trainen op zaterdag en zondag als we zaalcapaciteit hebben, maar je moet eerst weten of er wedstrijden zijn. We proberen de teams die op zaterdag spelen voorrang te geven met trainen door de week en daarna worden de teams die op zondag spelen zoveel mogelijk door de week ingedeeld om te trainen. Teams die dat weekend geen wedstrijd hebben gaan dan trainen op de zaterdag of zondag. Dat is de reden dat het soms zo ad hoc overkomt op ouders en spelers, dat is helaas niet te voorkomen. En natuurlijk gaat er dan wel eens iets fout, maar geloof ons, we zijn voortdurend bezig met optimaliseren van het proces binnen de factoren van afhankelijkheid die er bestaan, zoals die van de bond, de zaalcapaciteit en het aantal trainers.

 

De veldtrainingen stoppen op het moment dat ‘we’ de zaal in gaan omdat we anders niet genoeg trainers hebben. Door de week proberen we zoveel mogelijk de eigen trainer in te zetten. In de weekenden kunnen alleen trainers die zelf niet hoeven te hockeyen, dus dat is weer een heel andere puzzel. We houden natuurlijk zoveel mogelijk rekening met de dagen dat de teams op het veld trainen. En, heel belangrijk, dat proberen we voor ieder team goed en gelijk te doen, geen teams voortrekken en iedereen gelijke mogelijkheden geven.

 

Tijdens zaalseizoen lijkt er meer afgemeld te worden voor trainingen, erg kort van tevoren. Dat kost de club veel geld en is ontzettend jammer. Een ander team had wellicht graag willen spelen/trainen. En als we te veel onbeheerd laten, dan moeten we volgend jaar capaciteit inleveren bij de gemeente. Logisch dat niet iedereen zich dat realiseert, maar vanuit ons het verzoek: maak gebruik van de capaciteit die je krijgt of meld je ruim op tijd af zodat we een ander blij kunnen maken.

 

Wat vinden jullie het leukst aan de dingen die jullie voor de club doen?

Dat je het spelplezier ziet, dat je ziet dat iedereen heerlijk aan het hockeyen is. En daarbij vinden we het heel belangrijk dat iedereen gelijk is. Celesta: dat vind ik zo leuk aan het Holleboomtoernooi, dat is zo opgezet dat iedereen evenveel kans heeft om een spel te winnen.

 

Wat maakt jullie trots?

Dat we roeien met de riemen die we hebben en dat het uiteindelijk toch elke keer weer lukt. Als het dan loopt, geeft dat een trots gevoel. Al is het soms met strubbelingen, het is zo fijn als elk team weer een trainer heeft en alles draait. Dat is leuk om te doen en geeft enorm veel voldoening. En daarbij willen we elke keer weer een stapje van verbetering zetten.

 

Als jullie aan MHCW denken, dan denk jullie aan….?

Spelplezier!! 

En het met elkaar doen, het samen neerzetten van een club waar het spelplezier voorop staat.

 

Wat is jullie leukste ervaring bij MHCW?

Celesta: de dingen op het gebied van teambuilding waar je als ouder een bijdrage aan kunt leveren zoals Sinterklaas vieren met elkaar of een kerstdiner met je team. Het openstellen van je huis voor dat soort dingen waarmee het teamgevoel versterkt wordt, daar kan ik echt van genieten.

 

Jacomijn: ja absoluut, daar sluit ik me helemaal bij aan. En voor mij is dat ook het samenwerken als teammanager met een jonge trainer/coach en ongelofelijk veel lol hebben met elkaar.

 

Wat hoop je bij te dragen aan de club vanuit je rol?

Als eerste natuurlijk dat iedereen kan spelen en trainen. En daarnaast het activeren van mensen om ook iets bij te dragen en om te komen naar de dingen die er georganiseerd worden.

 

Waarom zouden mensen vrijwilliger moeten worden bij MHCW?

Om met nog meer mensen de club te dragen en omdat het zo leuk is om het resultaat te zien, dat er plezier wordt beleefd aan wat jij georganiseerd hebt.

Je doet het omdat je het leuk vindt om betrokken te zijn bij wat je kinderen doen. En er is zoveel te doen, met of zonder hockeykennis, om dat plezier te veroorzaken.

Met hoe meer mensen je bent, hoe meer je kunt bereiken. Als iedereen een steentje bijdraagt, kan er zoveel meer. Daarnaast kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de o zo belangrijke ongeschreven hockeyregels blijven bestaan, zoals met de tegenstander wat drinken en wachten met je hele team tot de keeper van het veld is.

 

Heb je een tip voor de club?

Altijd blijven communiceren. Communicatie is de sleutel. Open blijven naar elkaar, ook als iets niet goed gaat.  Samen blijven kijken naar wat er goed gaat en blijven verbeteren met elkaar.

 

Tip aan de leden: probeer positief te bekijken wat er allemaal gebeurt, omdat de dingen gebeuren vanuit de goede intentie én binnen de mogelijkheden. Dus stel gerust je vragen en geef input, maar oordeel niet direct. Het liefst maken we het iedereen volledig naar zijn zin, maar dat kan helaas niet altijd.

Bijlage

Reacties

Heleen Roelevink

12-1-2019 @ 20:26:07 |Jullie zijn toppers, dames!

Frank van Bemmel

16-1-2019 @ 17:41:56 |Mooi verhaal en jullie mogen trots zijn op wat jullie en alle andere vrijwilligers allemaal doen voor de club!

Joost Looijen

1-3-2019 @ 18:18:52 |De vrijwilligers op deze club maken alles mogelijk, niets dan lof en respect hiervoor! Keep up the good work!

Reageer op het nieuws

Jongste Jeugd

Jeugd

Senioren

Zoeken